A profi Elastomoule® szilikon sütőforma 28 db mini, 3,5 cm átmérőjű
canelé kuglófra sült és hidegen készített finomságokra is alkalmas.
Tökéletes alak éles szélekkel, hogy tökéletesen bemutassa alkotásait
Az Elastomoule®professzionális szilikon sütőformák, a
francia de Buyer cégtől, a piac abszolút csúcstermékei.
A speciális anyagnak – fémpor tartalmú szilikon habnak köszönhetően
ezek a formák rendkívül jó hővezetők, ily módon garantálják a
tökéletes eredményt. A sütemény egyenletesen megsül, és az egész
felületén karamellizált réteg alakul ki. Az Elastomoule® formák
ellenálló képessége –70°C-től +300°C-ig terjed , ezért
alkalmasak a sütésre és a későbbi tárolásra a mélyhűtőben. A francia
szakácsok ezeket a formákat különböző sült és sütés nélküli
előételek és desszertek készítésére használják. Úgyszintén
különböző tojásos krémek, habok, kocsonyák, stb.készítésére is
alkalmasak.
A profi Elastomoule® de Buyer szilikon formák
röviden:
- rugalmas és tapadásmentes fémpor tartalmú szilikon habból
készültek
- rendkívül gyors hőátadás az anyagban lévő mikro-buborékoknak
köszönhetően
- a sütött tartalom tökéletesen karamellizálódik
- szabadalmazott rendszer
- alkalmas sütésre és mélyhűtőbe egyaránt, ellenálló a –70°C-tól
+300°C-ig terjedő hőmérsékletnek
- professzionális minőség
Az Elastomoule® formák használata:
- Az első használat előtt a formát mossa meg mosogatószeres vízzel vagy
a mosogatógépben. Csak az első használat előtt kenje meg a formát egy
kevés olajjal vagy vajjal. A következő használatnál már erre nem lesz
szükség.
- Amennyiben a formákat sütőben használja, helyezze közvetlenül a
rácsra, ne tegye pléhre. A rácson sokkal jobb hőkeringést és a tartalom
egyenletes sütését biztosítja. A rácsot jobb a sütő alsó részébe
helyezni.
- Az Elastomoule®szilikon sütőforma használatánál azonos
hőmérsékleten dolgozunk, mint a hagyományos sütő pléhekkel.
- Ne használja a sütőben grillezési üzemmódon, az infravörös sugarak a
formát súlyosan károsíthatják.
- Használható mikrohullámú sütőben.
- Soha ne helyezze a sütőbe, amennyiben a forma valamelyik ürege üres! Az
üres helyekre cseppentsen egy kis olajat, vagy szórja be liszttel.
- A forma manipulációjához ne használjon kést, sem más éles
tárgyat.
- Könnyen tisztítható folyó vízsugár alatt vagy a mosogatógépben.
Francia specialitás – Canelés de
Bordeaux kuglófok, cannelé Bordelais néven közismert varázslatos
édesség. Apró sütemények ropogós karamell kéreg alá zárt gazdag rum és
vanília zamatokkal. Ezt a népszerű receptet körülbelül 300 évvel
ezelőtt találta ki egy Boreaux-i ismeretlen szakács. Azóta sok
változtatáson esett át. Fényes, sötétbarna, már csaknem fekete felület,
az első falat kesernyés édes íze, a rum és vanília illatot árasztó finom
belsejét tökéletesen kiemelő ropogós édes karamell kéreg .-.lényegében
így jellemezhetjük ezt desszertet. Ezek a pici kuglófok évek múltával
ismét a figyelem középpontjába kerültek, és idővel bizonyosan versenyezni
fognak a Crèmebrûlée-vel a legjobb karamelles ínyencség címért.
Speciális formákban kell sütni őket – melyek lehetnek ónozott belsejű
réz, vagy modern szilikon formák is. Gyakran konyakkal vagy borral
fogyasztják, amint tették ezt régen a hagyományos francia
ételkóstolókon.
Recept 12–16 kuglófra, a forma nagyságától
függően
1/2 liter tej
2 egész tojás
2 kikevert tojássárgája
1/2 vanília rúd vagy 1/2 kiskanál vanília kivonat
3–4 kanál rum
1 csésze sima liszt
1 csésze cukornád cukor
2 kanál vaj
vaj a fogmák kikenéséhez
cukor a kiszóráshoz
Elkészítés:
- Egy nappal előtte: a tejet a vanília belsejével és vajjal
összefőzzük.
- Felmelegedés után hagyjuk lassan kihűlni
- Keverje össze a lisztet és a cukrot, majd adja hozzá a tojást és
tojássárgáját, az egészet adja hozzá a forró vaníliás tejhez
- Finoman keverje össze, hogy folyékony sima masszát kapjon, mint a
tarkedli tészta, engedje kihűlni, majd adja hozzá a rumot.
- Helyezze hűtőbe 24 órára (legfeljebb 48 órára).
- Amikor felkészült a caneles sütésre: a sütőt előmelegítjük
250 °C-ra.
- Nagyvonalúan kenje meg a formákat vajjal és szórja ki cukorral.
- A tésztát öntse a formák magasságának 3/4-ig.
- Helyezze a formákat pléhre, süsse őket magas hőmérsékleten 5 percig,
majd vegye vissza a hőmérsékletet 175°C-ra és folytassa a sütést még
1 órán át. (A sütési idő az Ön sütőjétől függ, ám a megfelelő
sütési idő 1 és egy negyed óra körül van!) A sütemény tetején barna
kéreg és belül nedves.
- Még forrón óvatosan vegye ki őket a formákból. Hagyja kihűlni.
- Teával vagy kávéval kínáljuk reggelire, vagy egy pohár borral vagy
konyakkal késő délután vagy este.
Jó étvágyat!