Fatörzs torta recept

Fatörzs torta recept

Ma a Bûche de Noël avagy fatörzs torta receptjét mutatjuk be Nektek @bake_me_by_nina által 🪵 Ideális a karácsonyi ünnepekre. 😊

HOZZÁVALÓK
🟤A tésztához:
• 6 tojás
• 65 g sima liszt
• 35 g kakaópor
• 150 cukor (100 g + 50 g)
• csipet só
• porcukor a megszóráshoz
🟤A krémhez:
• 500 g mascarpone
• 350 g habtejszín
• 165 g porcukor
• 5 g őrölt zselatin, lehet instant is
🟤A csokiöntethez:
• 300 g főzőcsokoládé
• 300 g habtejszín
🟤A gombákhoz:
• 2 tojásfehérje
• 100 g cukor
• ½ tk tisztított borkő vagy almaecet
• csokoládé

ELKÉSZÍTÉS
1. Válasszuk szét a tojássárgáját a fehérjétől. A tojássárgáját 100 g cukorral és egy csipet sóval verjük fel.
2. Adjuk hozzá az átszitált lisztet és a kakaót, és röviden keverjük össze az egészet.
3. A tojásfehérjékből és 50 g cukorból habot készítünk, néhány percig kevergetve.
4. Egy spatula segítségével óvatosan keverjük bele a habot a tojássárgás keverékbe. Óvatosan forgassuk bele a keveréket a szilikonformába, és 180 fokon 15 percig süssük.
5. Keverjük össze az összes krémhez tartozó hozzávalót keverőgéppel, a végén keverjük bele a vízbe áztatott zselatint. Azonnal kenjük meg a kihűlt tésztát. Tekerjük fel a tésztát, ferdén vágjunk le egy darabot a rúdból, amit az oldalához illesztünk, hogy farönk alakú legyen.
6. A főzőcsokoládét apró darabokra törjük, és az előmelegített tejszínhez adjuk. Keverjük addig, amíg sima keveréket kapunk, hűtsük le a hűtőben, majd keverjük össze és kenjük meg vele a tekercset.
7. A gombákhoz készítsünk tojásfehérjéből, cukorból és ecetből keveréket, és egy zacskó segítségével készítsünk belőle egy kör és egy kúp formát, 130 fokon kb. 50 percig süssük. A részeket olvasztott csokoládéval tapasszuk össze, és helyezzük a tekercsre.