A ZANZIBAR borsőrlő szett cserélhető tartáylokkal tartalmaz:
A ZANZIBAR őrlő egy egyedülálló koncepció, amelyet Gérard Vives, a világhírű borsszakértő alkotott. Küldetésének tartja, hogy olyan expedíciókon vegyen részt, amelyek során új borsfajtákra talál, hogy ezeket aztán főszakácsok, de egyszerű háztartások konyhájába is eljuttatsa. Az egyes borsot tartalmazó tartályokat egyszerűen illesztheti az őrlőhöz, így egyenesen az asztalnál választhatja ki kedvencét az adott ételhez.
**Kampot fekete bors Kambodzsából
**
A kambodzsai Kampot tartományból származó bors még azelőtt tett szert kitűnő hírnévre, hogy kezdetét vette a vörös Khmer utópia építése, amely megállította a kereskedelmet az országban. 2004-ben egy francia férfi úgy döntött, hogy a Farmlink nevű projekt keretein belül összehozza a borsföldek gazdálkodóit, hogy újjáéledjen a borstermelés a régióban. Gerard Vives tanácsai alapján osztályozási folyamatokkal alapozta meg a magas színvonalú termelést. Az osztályok a következőek voltak: maguk a növények, betakarítás utáni termés, szárítás előtti termés, és szárítás utáni termés. Szakértők véleményére hagyatkozva megváltoztatta a gazdálkodók munkamódszereit is, amely az egyes tartományi ültetvényeken kivételes minőségű borsot eredményezett. A termelők nem használnak peszticideket vagy vegyi műtrágyát. Az egész termelői folyamat természetes. Trágyaként a rizsföldeken keletkezett hulladékot és növényi maradványokat használnak. Rendszeresen gazdagítják a földet új talajjal is, és kizárólag kézzel öntöznek.
Tippek és használat
Ideális vörös húsokhoz, lassan főtt fogásokhoz, hideg ételekhez és zsírosabb halakhoz (makrélához, szardíniához, szardellához, tonhalhoz, angolnához, stb.Öű). Szintén kiváló társa a sötét mártásoknak, paradicsomszószoknak, marinádoknak, de pizzák ízesítéséhez is remek választás. Javasoljuk zöldségek (vörös káposzta, lencse, csicseriborsó), finom fehér sajtok és néhány gyümölcs (eper, cseresznye, füge és dinnye) ízesítéséhez is. Csokoládé desszertekben is használható.
**Íze
**
édes, elbűvölő virágos tónusokkal rendelkezik. A szájban mályvacukor benyomását kelti, míg íze fokozatosan intenzívebbé válik.
Sikara fehér bors Madagaszkárról
Eredet és történelem
Madagaszkárra inkább a zöld bors termesztése a jellemző. A fehér bors termesztésekor a borsot hagyni kell teljesen beérni, hogy nagy magja legyen. Gérard Vives több ültetvényen is bevezette a legjobb szemek gyűjtési rendszerét. Ezeket a szemeket aztán édesvízbe merítik, lehántják a húsát, majd napon szárítják, végül pedig gondosan átválogatják. Ennek az eljárásnak köszönheti a fehér bors ritkaságát és különlegességét.
Tippek és használat
Ideális kagylóhoz, osztrigához, fehér húsokhoz, baromfihoz, fehér húsú halakhoz, sertés- és borjúhúshoz, valamint fehér mártásokhoz. Kiváló társa a tésztáknak, rizsnek, párolt és grillezett zöldségeknek, sütőtöknek és egyéb tökféléknek, gombáknak, a spárgának, közönséges paszulybabanak, paradicsomnak és salátáknak. Narancsot és körtét tartalmazó desszertek kiváló.
Íze
A Sikara fehér bors nagyon friss, zöldséges és virágos ízekkel büszkélkedhet, domináns mentol tónussal, valamint ánizsos, citromos és eukaliptuszos altónusokkal.
**Voatsiperifery vadon élő fekete bors Madagaszkárról
**
**Eredet és történelem
** Ez a borsfajta vadon termő, termése egy kis bogyó kicsi szárral. Meleg és nedves területeken él meg, Madagaszkári délkeleti részén fekvő hegységek lábainál. A kúszó növények az sőerdők fáit használják támaszul. Akár a 20 méteres magasságot is elérhetik, így a borsszemek begyűjtése igencsak nehéz feladatnak bizonyul. A vadon élő bors feldolgozása nem könnyű folyamat, mivel a borsszemek sok vizet tartalmaznak és nagyon törékenyek. Egy kilogramm száraz fűszer előállításához tíz kilogramm friss borsra van szükség. Ez a borsfajta rendkívül ritka.
Tippek és használat
Szezonális saláták, húsételek – különösen sertés- és bárányhús, valamint fehér halak megfelelő fűszertársa. Kiváló választás foie gras ízesítéséhez. Ez a borsfajta a zöldségek közül leginkább a paradicsomhoz illik. Ideális kiegészítője a lágy fehér sajtoknak, különösen kecske- és juhsajt mellé ajánljuk. Pástétomokhoz, terrine-hez, kompótokba, uborkához és pácolt zöldségekhez is kitűnően passzol. A legmeglepőbb hatást gyümölcsökkel (dinnye, eper, cseresznye, alma, körte) és a csokoládét tartalmazó desszertekkel való kombinációjával érhetjük el.**
Íze
** Aromája mint a klasszikus borsé, egy csipetnyi szokatlan fás, gyantás és földes lehellettel. Citrusos, gyümölcsös és virágos tónusokat tartalmaz. Friss íze hosszú ideig kitart. A csípős íz fokoyatosan lép fel, de átható, és hosszantartó. Ez a vad borsfajt nincs olyan intenzív, mint a fekete vagy a fehér bors. A szemek telis tele vannak aromával, mégis nagyon könnyen használhatók ízesítésre.