RÓZSAFÁNK VIRÁGFÁNK SÜTŐFORMA Rózsafánk virágfánk sütőforma paraméterei:
Anyaga: vaslemez, fa
Méret: 15 × 2,5 cm a forma,
Nyél derékszögben hajlított 13 cm + 21 cm hosszú, mely fa fogantyúban
végződik.
Első használat előtt a pálmazsiradékot távolítsa el a
sütőformáról.
Rózsafánk, virágfánk recept (kb. 20 db) hozzávalók:
5 db tojás
3 ek. cukor
500 gr sima liszt
500 ml tej
pici só
késhegynyi szódabikarbóna
1/2 dl olaj a tésztába
porcukor a kisütött fánk megszórásához
olaj, zsír a sütéshezElkészítés:A száraz összetevőket
összekeverjük a cukor kivételével. A tojásokat tálba ütjük és
összekeverjük a cukorral. Apránként hozzáadjuk a tejet, 1/2 dl olajat és a
már összekevert száraz hozzávalókat. Csomómentesre keverjük. Palacsinta
tésztánál sűrűbb masszát kapunk. ( Ha nem sikerül csomómentesre
kevernék, akkor szűrjük át a masszát.) Egy lábasba fél liter olajat és
egy evőkanál zsírt beleteszünk és jól felmelegítjük. Mikor már elég
meleg a zsiradék a sütőformát belehelyezzük és jól átmelegítjük.
Amikor átforrósodott a forma, belemártjuk a masszába ( Vigyázzunk, hogy ne
merítsük teljesen bele a formát mert ráég a tészta. 2–3 mm kihagyunk a
forma tetejéből) amire szinte ""rászallonásodik"" a tészta.
Visszahelyezzük a forró olajba a formát. Hirtelen megsül a tészta kb.
30 másodperc. Közben picit megrázogatjuk, majd az olajat lecsepegtetjük
róla és egy villa segítségével lehúzva papírtörlőre helyezzük. Amikor
az összes fánkot kisütöttük, porcukorral gazdagon meghintve
tálaljuk.Hasznos tudnivalók:Sűrűbb tészta esetén puhább, hígabb tészta
esetén ropogósabb lesz a fánk. Sütés közben az elhasznált zsiradékot
pótolni kell! Mindig legyen forró a sütőformánk!